BOURNEMOUTH PENGUINS £1.5M PROJECT

18.01.2015_002         UPDATE: 19 JANUARY 2015

Progress is excellent, with the steel frame erected despite high winds, snow in Bucks where the wide load steel delivery began its journey, craning large steels on the seafront and challenges with galvanising.

Bournemouth is set to become home to a colony of penguins, planned to open June 2015.  The £1.5 million investment in the Oceanarium is designed and project managed by RLM  Architects  team who have been serving Bournemouth and beyond for over 60 years.

 Following five years of planning the seafront tourist attraction is set to embark on the biggest project in its 16 year history, which will increase the size of the Oceanarium by a third.

The centrepiece will be a dramatic penguin beach, pool and underwater viewing area along with a special area for penguins and visitors to mingle during feeding time.

The two-storey extension will feature a new penguin enclosure, a walk through aviary, sea view terrace, educational exhibits, additional catering facilities and new staff areas. 

The Oceanarium, owned by Spanish leisure park giant Parques Reunidos, will be home to penguins and other new species yet to be announced.

James Eels, UK Director at the Oceanarium said: “We are delighted to officially announce our plans to build an amazing new facility for all to enjoy.

We have been planning this development, which will increase the size of the Oceanarium by a third, for five years and this is a fantastic opportunity to build on our success and offer visitors more than ever before.

I am confident that the penguins will be an amazing addition and the penguin enclosure has been specially designed to ensure people can get up close to interact with the animals.

Indoor and outdoor eating spaces, a children’s play area and elevated views of some of the UK’s most stunning beaches are just a snapshot of what will be on offer.”

Work began early October and is scheduled to finish early Summer 2015. The Oceanarium will remain open throughout the project.

 

 

RLM Architects